miercuri, 1 februarie 2012

Unsprezece minute de Paulo Coelho.

Trebuie să recunosc că aceasta este prima carte pe care o citesc, scrisă de Coelho (am întrerupt "Accidentul. Oraşul cu salcâmi" de Mihail Sebastian, tocmai din curiozitate). Mai citisem înainte câteva pagini din "Vrăjitoarea din Portobello" şi "Învingătorul este întotdeauna singur" dar nu-mi făcusem o părere. Sincer.. încă nu mi-am făcut. Dar cu siguranţă mi-a plăcut ce-am citit în cartea de faţă. Este atât de simplu scrisă dar totuşi are ceva care te face s-o tot citeşti până cineva urlă la tine că "E târziu!! Mâine ai şcoală!!" dar nici asta nu e o piedică, iei o lanternă, te bagi sub o pătură şi continui. :)
Aşa, în multe dintre paginile cărţii m-am regăsit şi mi-am amintit cu nostalgie cum şi eu am trecut cândva prin ce trece Maria la început. Nu, nu am fost o prostituată, căci asta este ea, dar cu siguranţă mulţi au suferit din iubire şi unii probabil au renunţat la ideea că ea există. Ei bine, asta face şi ea.
E o carte bună pentru cei care au chef de ceva banal dar nu prea.
Începutul: "A fost odată ca niciodată o prostituată pe nume Maria.
Un moment. "A fost odată" este cel mai nimerit mod de a începe o poveste pentru copii, pe când "prostituată" este un cuvânt pentru adulţi. Cum pot scrie oare o carte cu această aparentă contradicţie iniţială? Dar, în fine, cum în fiecare clipă din viaţă suntem cu un picior în basm şi cu celălalt în abis, să păstrăm această formulă introductivă : A fost odată o prostituată pe nume Maria."
Romanul Unsprezece minute este povestea Mariei, o fata dintr-un sat brazilian, ale carei prime intalniri inocente cu dragostea o lasa cu inima franta. La o varsta frageda, ea se convinge ca nu va gasi niciodata dragostea adevarata, crezand in schimb ca „dragostea este un lucru cumplit care te face sa suferi...” O intalnire intamplatoare in Rio de Janeiro o face sa plece la Geneva, unde viseaza sa gaseasca faima si bogatie, dar sfarseste in strada, ca prostituata. In Geneva, Maria se indeparteaza tot mai mult de dragoste, devenind tot mai fascinata de sex. In cele din urma, conceptia ei lipsita de speranta despre dragoste este pusa la incercare cand cunoaste un tanar si chipes pictor. In aceasta odisee a descoperirii de sine, Maria are de ales intre a urma o cale a intunericului - placerea sexuala de dragul placerii sexuale - sau a risca totul pentru a-si gasi „lumina launtrica” si posibilitatea sexului sacru, a sexului in contextul dragostei.
In acest palpitant si indraznet nou roman, Paulo Coelho analizeaza cu sensibilitate natura spirituala a sexului si a dragostei si ne invita sa ne confruntam cu propriile prejudecati, cu propriii demoni, sa ne aflam propria „lumina launtrica”.