miercuri, 21 martie 2012

Eroare judiciara de Anne HoltEi bine, am ajuns la a treia carte din ”Seria Neagra”. Tocmai când o ridicam în slăvi și nu mă așteptam decât la suspans și tot ce-i mai trebuie unui roman ca sa fie cu adevărat unul polițist, am dat de o poveste, drăguță, dar atât.

Nu pot să spun că are cine știe ce suspans, din contră, e o invălmășeală continuă în care fiecare personaj alearga unde crede el că găsește răspunsurile pentru propriile întrebări.

Personajele principale sunt Inger Johanne Vik - o tipă care a lucrat pentru FBI un timp, apoi a părăsit această ocupație pentru a lucra într-o Universitate - și Stubø - tipul care lucrează în poliție. Așa au dat unul de altu, Stubø avea nevoie de ajutorul lui Vik pentru a găsi unu criminal, care începuse să tot omoare copii. Draga de Vik refuza de zeci de ori (eu una, n-am înțeles de ce nu a vrut să-l ajute) până când, în timp ce stau la o cafea o convinge și atunci începe fiecare să afle câte ceva.

Mă rog, nu este o carte foarte rea. Poate pentru că m-a prins la un început de rubeolă nu am mai avut eu chef de ea. Dar sincer, nu mă așteptam să fie atât de încâlcită datorită limbajului greoi și a acțiunii fără cap și fără coadă, plus multe lucruri fără sens.

Dacă mai e cineva p-aici care a citi-o, să-mi spună și mie ce părere a avut. În rest, lectură plăcută, orice ați citi! :)

In Norvegia, un serial killer se afla in libertate. Un ucigas in serie, de cea mai abjecta speta. Care sechestreaza copii si ii omoara intr-un mod ce nu poate fi detectat de politie, apoi le trimite corpul pe adresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator: «Ai primit ceea ce ai meritat».
Emilie, de noua ani, si Kim, de cinci ani, au disparut. Ancheta ii este incredintata inspectorului principal Ingvar Stubř. Pentru a da de urma criminalului, acesta apeleaza la Inger Johanne Vik, o ex-profiler a FBI-ului. Investigatiile ii vor conduce la Aksel Seier, condamnat cu patruzeci de ani in urma si exilat in Statele Unite. Dar sa fie el oare adevaratul criminal? Apare banuiala ca s-a comis o eroare judiciara... ca o autoritate publica a primit bani pentru a influenta rezultatul unui proces derulat cu ani in urma...
Eroare judiciara este primul volum dintr-o serie in care protagonistii sunt eroii anchetatori Vik si Stubø.
Seria – ai caror protagonisti sunt anchetatorii Vik si Stubø – a fost ecranizata de Yellow Bird Productions AB. «Primul roman dintr-o serie cutremuratoare care investigheaza motivatiile psihologice ce conduc la crime atroce.» Publishers Weekly


«Coruptia este... de neconceput in Norvegia. Din numeroase motive. In primul rând, nu exista o traditie. Ar putea parea bizar, dar coruptia presupune, in fapt, un fel de traditie nationala.» Anne Holt


 «O carte inspirata de un caz real... semnata de regina romanului politist norvegian.» Kirkus Review

«Povestea captiveaza cititorul chiar de la prima pagina, intr-o trilogie interesanta ce pune in lumina schimbarile produse in mentalitatea norvegiana din ultimii cincizeci de ani. Una dintre cele mai promitatoare serii de romane politiste nordice.»  Le Monde du Livre

«Limbaj direct, actiune sustinuta, deznodamant surprinza tor si o portretizare subtila a emotiilor umane.» USA Today

«Eroare judiciara este un roman politist construit cu inteligenta (...) personajele sale sunt teribil de credibile.» – Elle (Suedia) 

Un roman scris de fostul ministru al justitiei din Norvegia.

4 comentarii: