miercuri, 14 martie 2012

Prinţesa gheţurilor de Camilla Lackberg

Mereu am vrut să scriu ceva despre această carte, are ceva care pur şi simplu te face să vrei să le povesteşti şi altora sau numai să-ţi spui părerea. Este primul roman poliţist pe care l-am citit. Auzisem de "Seria neagră", care a fost distribuită împreuna cu GSP, în diferite reclame şi emisiuni, iar primul impuls a fost să o iau pentru că avea un nume care suna a romane horror aşa că m-am pus pe cumpărat. Pe vremea aia nu eram chiar un fan al romanelor poliţiste, în primul rând pentru că aşa cum am mai spus, nu citisem unul şi avem impresia, complet greşită, ca sunt nişte cărţi plictisitoare şi fără sens. Singurul lucru care mă ţinea pe atunci cu sufletul la gură era o poveste cu vampiri poate, sau ceva asemănător, dar o carte cu oameni normali şi întămplări banale, în niciun caz.
Până am zis să încerc şi eu "Seria neagră" m-am tot gândit cu ce carte să încep şi ca de obicei nu m-am hotărât la niciuna aşa că am luat-o pe prima şi anume "Prinţesa gheţurilor". Pot spune că m-a fascinat încă de la început, poate pentru că autoarea are un stil aparte sau poate numai pentru că eu nu am citisem ceva asemănător. Ideea e că am terminat-o neaşteptat de repede, chiar mi-a părut rău când am întors ultima pagină, pentru că deşi crima este rezolvată, te lasă aşa.. în aşteptare. Pot spune că cel mai mult mi-a plăcut felul în care, Camilla Lackberg, pe lângă crima în sine, ajută cititorul să cunoască foarte bine personajele. Prietenia dintre Erica Falck şi prietena ei cea mai bună din copilărie, Alexandra, mi-a ajuns la suflet şi m-a făcut să-mi amintesc de prietnii pe care eu i-am pierdut în timp. Ceea ce te obligă să continui lectura, este sensibilitatea care se citeşte printre rânduri...
Fjällbacka, un orăşel pitoresc, aflat undeva într-o insulă din arhipelagul suedez...
Frumoasa Alexandra este găsită după mai multe zile moartă, în cadă. Trupul ei îngheţat şi-a păstrat tot farmecul: chiar şi aşa, Alexandra pare a fi o «prinţesă a gheţurilor».
Personajul principal este însă Erica Falck, o scriitoare de biografii, care acum – după moartea părinţilor ei – s-a retras temporar pe tărâmul natal, ca să scrie o nouă carte. Ea este cea care o descoperă pe Alexandra, fostă prietenă din copilărie. Erica este rugată de familia Alexandrei să scrie un articol în memoria acesteia. Şi cum cele două prietene nu se mai întâlniseră de 25 de ani, Erica are nevoie să-i cunoască pe cei care i-au fost apropiaţi Alexandrei, pentru a mai afla câteva lucruri despre ea şi a-i putea face un portret. Începe astfel să descopere secrete spectaculoase... Porneşte o investigaţie şi descoperă că aceasta era însărcinată. Povestea ia o nouă întorsătură când, în urma autopsiei, se dovedeşte că Alexandra a fost, de fapt, asasinată...


  • Cartea este publicată în 30 de ţări.
  • În Spania, "Prinţesa gheţurilor" a apărut în 2008 şi a fost vândută în 28 de ediţii.
  • În Suedia s-au vândut peste 1 milion de exemplare.
  • Prinţesa gheţurilor face parte dintr-o serie de 7 romane care, în ultimii ani, au rivalizat constant în vânzări cu Trilogia MILLENNIUM a lui Stieg Larsson.
  •  Cartea va fi ecranizată atât în Suedia, cât şi în Franţa.


Revista britanică de carte The Bookseller a stabilit, pe baza informaţiilor oferite de cele mai importante lanţuri de librării din Franţa, Anglia, Germania, Spania, Italia şi ţările nordice, lista celor mai vânduţi autori în Europa în 2009. Camilla Läckberg ocupă locul 6, după: Stieg Larsson, Stephenie Meyer, Dan Brown, Paolo Giordano şi Carlos Ruiz Zafón.

6 comentarii: