miercuri, 9 mai 2012

Lolita de Vladimir Nabokov

”Lolita” de Vladimir Nabokov este prima carte primită de la Librăria Online Libris. Vă sfătuiesc să dați iama în cărțile Librăriei Online Libris, unde puteți găsi și o gamă variată de cărți în limba engleză

”Lolita”, mi-a stârnit curiozitatea prin obseravțiile picante, făcute de cei care au citit-o. 
N-o s-o mai lungesc, această carte, prin subiectul pe care îl abordează, te marchează pur și simplu. Fantezia nu-și are locul în această poveste dură, unde realitatea este baza fiecărei întâmplări. 
Romanul de față poate fi văzut ca o declarație de dragoste, așa cum pare să sublinieze autorul în prima propoziție a cărții: ”Lolita, lumină a vieții mele, văpaie a viscerelor mele.” dar cu cât înaintezi lectura, încep să prindă contur gândurile stranii ale lui Humbert care te șochează fără să-ți dai seama.
Romanul ”Lolita” poate fi considerat oglinda gândurilor unui bărbat de 30-35 de ani, care râvnește la fetițe sau la persoanele tinere (de sex feminin). Așa cum spune și autorul: ”... definea termenul fetiță astfel: o fată care depășește opt ani, dar este sub paisprezece ani (pentru intervalul de la paisprezece la șaptesprezece ani, legea utilizează conceptul de persoană tânără)”.
Humbert încearcă să descrie fetițele/persoanele tinere, pe care le numește nimfete, prin asocieri dese cu demonii care-i stârnesc pe bărbați în general:”... micul și fatalul demon printre copiii normali. Ea stă acolo neștiută de ceilalți, ea însăși îgnorându-și fantastica putere.”
Una din regulile lui H. atunci când vine vorba de atracția dintre o femele și-un bărbat, este diferența de vârstă care trebuie să fie de minim 30 de ani; numai atunci iubirea este una desăvârșită. În caz contrar, persoanele în cauză de află pe aceeași însulă a timpului iar atracția lor este trecătoare.
Vă recomand ”Lolita”, care poate fi considerată o lecție de viață, pentru că în fiecare bărbat zace un Humbert adormit, așa că nu strică să vă aruncați ochii asupra poveștii. Plus subiectul care ne demonstrează de ce este în stare psihicul uman.
Lectură plăcută!
Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rind, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.
 
Cartea a stat la baza a doua celebre ecranizari, prima in regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason in rolul principal, a doua sub bagheta regizorala a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert. (SURSA: Librăria Online Libris.) 
Cartea o puteți cumpăra de aici în română sau în engleză.