vineri, 4 mai 2012

Viața mea pe net de Alexandra Ares

După ce am terminat de citit cartea de față, m-am grăbit s-o împrumut prietenilor. De ce? Este foarte bună! Reflectă perfect viața unei persoane pe net și se potrivește foarte bine în timpurile noastre când Facebook-ul își face datoria.
Emily, personajul principal, trăiește în New York și își duce viața pe net. Este oarecum dependentă de Craigslist, un site unde speră să-și găsească partenerul ideal. Vedeți ce spuneam? Exact cum fac majoritatea oamenilor azi pe site-urile de socializare (nu că ele ar fi pentru altceva).
Dar ce se întâmplă și în realitate și în carte? Lumea minte. Fiecare își atribuie o vârstă pe care nu o are, o înfățișare la care visează și așa iese la agățat. De aici încep ”aventurile” lui Emily.
Pare să aibă o viață ghinionistă, având parte numai de tipi ciudați. Ceea ce nu-și dă ea seama, e că răspunsul la toate chemările ei, a fost chiar lângă ea. Sau mai bine zis, chiar lângă blocul în care stă ea... și era chiar foarte sexy cu tatuajul ăla.
”E bărbat, dar e prea întuneric, nu-i văd fața. Văd însă ceva ce mă intrigă: un tatuaj imens cu un șarpe încolăcit pe brațul stâng și pe bustul gol.”
Da, deja vă gândiți la un pușcăriaș cu corp de model. Din păcate nu vă spun nimic de ce se întâmplă cu ei doi și cine-i timpul, cu ce se ocupă, etc.
Un alt motiv pentru care această carte îmi este foarte dragă, e autoarea. Da! E româncă! Dar după cât de bine e scrisă cartea, nu s-ar zice. Alexandra Ares a locuit în București, unde a absolvit Facultatea de Teatrologie din cadrul UNATC. A lucrat chiar și în televiziune (1992-1997) realizând zeci de emisiuni. Apoi, în 1998 a emigrat în Statele Unite, la New York, ceea ce se pare că i-a oferit multă inspirație pentru a realiza o așa carte. :)
Lectură plăcută!
Viața mea pe net, roman finalist la premiul ”USA Best Books” 2011, are toate datele unei cărți îndrăznețe, în care umorul negru se împletește cu idealismul și cu optimismul timpului nostru.
Emily Thompson, o tânără plină de resurse și pasionată de arta contemporană, se mută în New York, unde își găsește un iubit artist și un loc de muncă într-o galerie de artă. Când totul merge cum nu se poate mai bine, soarta i se schimbă, rămâne fără resurse și fără sprijin și departe de ajutorul familiei. Deznădăjduită, apelează la Craigslist, un site prin intermediul căruia întâlnește diferite personaje dubioase, care îi vor aduce numai necazuri.
”De ce citești cartea asta? Răspunsul e simplu: pentru că ești tot timpul în căutarea lucrurilor inteligente, pentru că îți displac personajele plicticoase și pentru că te-ai săturat de replici nesărate.” A Bookish Affair


Viața mea pe net este un roman al contrastelor, o poveste despre dragoste și viață, o carte pe care nici un tânăr al timpurilor noastre n-ar trebui s-o rateze.” Midwest Book Review


”O adevărata aventură a lecturii; prin ritmul ei săltăreț și noutatea subiectului, Viața mea pe net amintește de ultimele trenduri ale blogurilor.” Amazon Breakthrough Novel Award Review