sâmbătă, 30 iunie 2012

Anna cu ochii verzi de Sveva Casati Modignani (I)

Această carte mi-a fost oferită de Librăria Online LIBRIS. Mulțumesc mult! Să nu uitați de sutele de cărți în engleză pe care le găsiți pe site-ul LIBRIS la un preț mai mult decât accesibil.

Anna cu ochii verzi este o poveste împărțită în două volume cu întoarceri în trecut și reveniri în prezent pentru mai buna înțelegere și contopire cu povestea în sine. Ei bine, riscând să folosesc un clișeu, nu am putut lăsa din mâini primul volum! Cu siguranță Sveva Casati Modignani este autoarea pe care o așteptam, ce a devenit acum una din favoritele mele. Personajele sunt bine conturate iar acțiunea te ține cu sufletul la gură încât îți este greu să te oprești la o anumită pagină și să lași continuarea lecturii pentru a doua zi.

Anna, împreună cu mama sa, Maria și Cesare Boldrani, tatăl Annei, formează grupul personajelor principale ale căror vieți se desprind din rândurile șocantei istorisiri. 
Primul volum începe cu înmormântarea fastuoasă a lui Cesare Boldrani, unul dintre cei mai bogați oameni și așa cum vă așteptați unul dintre cei mai invidiați. De aici apar asocieri, uneori nefondate, între răutate și numele acestuia. Prin mărețul succes și averea ce n-a reușit niciodată să fie estimată, Cesare poate fi bănuit drept un personaj negativ, ce-a reușit să facă avere pe spatele unor oameni nevinovați. Dar pentru a elimina orice fel de dubiu, autoarea, rezervă cam 90% din primul volum, pentru expunerea vieții lui Cesare și explicarea metodei prin care acesta a ajuns de la mămăligă cu untură la o avere uriașă. Nu, nu dau din casă, adevărata lui față o veți descoperi numai citind cărțile.
Revenind. În timp ce ne este prezentată minunata bazilică, autoarea ne-o prezintă și pe Anna, sarea și piperul poveștii.

„În ochii verzi ai Annei se reflectau reverberațiile tremurătoare ale sutelor de lumânări care, arzând, formau o cortină scăpărătoare în jurul figurilor sfinților din biserică; privirea ei profundă, de smarald, înregistra imaginile acelui eveniment de la care ziarele ar fi plătit cu aur să aibă câteva imagini. Ochii verzi ai Annei, care văzuseră până atunci tot binele și tot răul din lume, priveau fără să vadă nimic.”

Anna ne este înfățișată ca o femeie frumoasă, zveltă, ce impune respect prin propria prezență. Puterea acesteia crește atunci când toată averea tatălui său și toate afacerile acestuia ajung în mâinile ei. Deși poate fi foarte ușor de subestimat, de-a lungul paginilor, ea își arată forța și gândirea perspicace, arătându-le tuturor că tatăl ei știa ce face când și-a scris testamentul. Deșteptăciunea ei ne este arătată în special la sfârșitul volumului, unde ex-președintele Consiliului de Miniștri încearcă s-o intimideze, folosindu-și prefăcătoria pentru a sustrage de la aceasta un dosar compromițător. Desigur, Anna nu ne dezamăgește și se menține pe poziții, apelând la informații aflate de la Bătrânul Boldrani. Chiar dacă reușește să aibă o reacție demnă față de tot ce îi este povestit, Anna își face un dușman din ex-ministru, care-o amenință că va face public cel mai mare secret al ei ce va duce la pierderea averii și a rangului social.

Ei bine, asta chiar se poate numi o carte bună! Chiar foarte bună! Este genul de roman pe care-l citești, conștientizezi cât de bun e, iar apoi începi să detești orice altă carte-ți pică-n brațe. Este un roman care-ți ridică așteptările la un nivel ce nu credeai că există. Este o poveste ce merită!
Lectură plăcută!

14 comentarii:

 1. Ce interesantă pare!Îmi oferă o aură de mister,nu ştiu de ce.Cred că şi de la copertă:)),dar,paragrafele aceleasunt geniale.Eu spun că ar merita măcar o privire!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. După ce arunci o privire sigur o să vrei să arunci mai multe! :D

   Ștergere
 2. hehe ;)) sună chiar bine. poate cândva o să încerc :)) :*:**:

  RăspundețiȘtergere
 3. Răspunsuri
  1. Poate o să ai ocazia s-o citești. Cred că ți-ar plăcea mult. :)

   Ștergere
 4. Pare atat de interesanta. Poate vreodata o sa o citesc.

  RăspundețiȘtergere
 5. Recenzia e super! :x Sigur o s-o citesc și eu! :x
  Apropo, îmi place noul aspect! :*

  RăspundețiȘtergere
 6. Coperta este superbă!!! Știi de câte ori am văzut-o în librării, m-am uitat la ea și n-am cumpărat-o?? Cine s-ar fi gândit că e așa mișto.. :D:D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa făceam și eu! O găseam prin librării, o răsfoiam și muream după coperta dar nu știu de ce n-am cumpărat-o până acum..

   Ștergere
 7. Copertele sunt absolut superbe! :x le adoor.
  Imi place recenzia, chiar ne convingi sa citim cartea si e bine, ca pana la urma asta este unul dintre scopurile ei :).
  <3

  RăspundețiȘtergere