luni, 2 iulie 2012

Anna cu ochii verzi de Sveva Casati Modignani (II)

Această carte mi-a fost oferită de Librăria Online LIBRIS. Mulțumesc mult! Să nu uitați de sutele de cărți în engleză pe care le găsiți pe site-ul LIBRIS la un preț mai mult decât accesibil.

Anna cu ochii verzi m-a impresionat încă de la primul volum. Nu cred că voi mai găsi o carte atât de bine scrisă, care să mă țină în suspans și să-mi devină o jumătate ce mi se potrivește perfect.
Nici cel de-al doilea volum nu m-a dezamăgit, din contră, mi-a plăcut mai mult din simplul motiv că accentul cade pe viața Annei. Am terminat cartea de câteva ore și nu pot să cred câtă furie mi-a provocat poveste ce denotă o minte de geniu.
Subiectul pare banal, cât de poate de întâlnit chiar și în zilele noastre, dar literele suave îl îmbracă într-o concepție originală ce subjugă cititorul.
Astfel de romane au rolul de a șterge toate concepțiile pe care le avea cititorul până în momentul respectiv și de a-i forma unele noi. Ne demonstrează cum toate convingerile noastre pot fi dărâmate de cuvintele unei singure persoane, ce se joacă cu imaginația noastră până la final. Eu una, n-am mai citit o astfel de carte, atât de corectă, ce îndreaptă greșelile realității și oferă personajelor exact ce merită, dar într-un stil ambiguu, parcă pentru a-și zăpăci publicul-țintă. Nu reușește. Pe mine cel puțin m-a fermecat fiecare rând.

Dacă în primul volum viața lui Cesare Boldrani ne-a fost oferită pe tavă, acum Anna din prezent dar și micuța Anna din trecut, capătă un loc în planul central.
Copil fiind, Anna ne este prezentată la vârsta de patru ani, alături de fratele său Giulio, care era cu doi ani mai mare decât ea. La fel ca și Cesare, Anna face parte dintr-o familie săracă, unde Maria, mama sa, încearcă pe cât posibil să le ofere copiilor săi, o viața decentă.

Din resturi de pâine și marmeladă de fructe uscate, Maria prepară o turtă. Copiii aveau dreptul să sărbătorească și ei Anul Nou, la fel cum sărbătoriseră și Crăciunul: în Ajun, fuseseră cu bunica la târgul de jucării uzate, din iarmarocul de la Sanigallia, în via Calatafimi.
Maria se făcuse luntre și punte ca să respecte întocmai tradițiile, reușind chiar să le confecționeze celor mici câte un rând de haine, din niște  bucăți de stofă veche.

Ei bine, această scenă ce-i provoacă milă cititorului față de bieții copilași dar și față de Maria care se dă peste cap pentru fericirea copiilor săi, cum ar face orice mamă, contrastează puternic cu revenirea în prezent, unde Anna are parte de cele mai fine mătăsuri și cele mai alese tabieturi, plus bătrâna Ausonia, ce-i îndeplinește toate dorințele Annei.

A turnat într-un pahar o infuzie de nalbă pentru gargară, a dat drumu la apă caldă în cadă, a aruncat înăuntru un pumn de amidon de orez, a așezat ordonat pe bara cromată halatul de baie, iar lângă scărița căzii, în mijlocul încăperii, a pus o pereche de botoși din burete.
Ora micului dejun era încântătoare nu numai datorită miresmelor și aromelor delicate, ci și culorilor sale magice: transparența porțelanului, scânteierea argintului, galbenul de topaz al marmeladei. Anna savura ritualul tabieturilor sale matinale pentru că într-un moc plăcut alunga urmele coșmarurilor de peste noapte, deși știa că mai devreme sau mai târziu acestea aveau să revină. 

Vedeți? Viața e plină de surprize. Asta ar putea fi ideea generală a ambelor volume. Felul în care dacă vrei, poți. Dovada că ”nu pot” vine din comoditate sau pesimism. 
Anna este o tânără sexy, hotărâtă și greu de învins; o persoană ce s-ar potrivi chiar și timpurilor noastre, prin inteligență și corectitudine. Ar fii exact genul de om care ne lipsește, ar ajunge un model pentru femeile de succes. Știe ce vrea, ce poate și cum să se folosească de cele două afirmații pentru a realiza ce-și dorește. 

Eu aș recomanda aceste două volume tuturor, nu se compară cu nicio carte fantasy și cu niciun vampir/vârcolac sexy! 
Lectură plăcută!

18 comentarii:

 1. Ah, in sfarsit pot sa-ti dau un comm! :x
  Frumoasa recenzie, ca de obicei :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce frumoasă recenzie ai făcut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! :* Mă bucur că-ți place! :">

   Ștergere
 3. Mai trebuie să spun cât de genială e recenzia? Ca tegoric cărțile astea merită citite! :x

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să știi că da! Să-mi spui ce părere ai după ce le citești! :*

   Ștergere
  2. *Categoric :))=)) Cuvinte noi măăă :))

   Ștergere
  3. Te-ai emoționat de la carte. :))

   Ștergere
 4. Citatele sunt foarte bine alese. Îmi place mult cum descrie autoarea totul. :*:*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și mie! Din toate descrierile, nici măcar una nu a fost plictisitoare sau fără rost! Superbe cărți..

   Ștergere
 5. Cat de frumoasa e cartea :x vreau neaparat s-o citesc !

  RăspundețiȘtergere
 6. Grozavă recenzia! Aş vrea să mi-o cumpăr, dar am deja prea multe cărţi pe listă, poate după vacanţă... :)
  Sunt curioasă ce fel de muzică asculţi :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi s-o cumperi că e genială!
   Și ascult cam orice fel de muzică mai puțin manele și populară, iar excepția care întărește regula este, desigur, seara de revelion. :)):*

   Ștergere
 7. Superba recenzie! Si citatele sunt mega mega .. :)). Daca o sa se intample sa trec pe la Libris, astea 2 o sa ajunga primele in cosulet :D.
  <3

  RăspundețiȘtergere
 8. Ca de obicei my love te ridici la cea mai mare înălţime <3 bravo :*:*:* mă bucur că ţi-au plăcut :*:* felicităăăări :*:*

  ps: popoul tău regal nu este pe mess :-w vei fi aspru pedepsită :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Popoul meu nu era acasă când m-ai sunat. :*

   Ștergere