vineri, 21 iunie 2013

La jumătatea drumului spre mormânt de Jeaniene Frost

Cunoscuta librărie online, Libris, mi-a oferit și luna aceasta șansa de a citi o carte genială! Mulțumesc frumos! Nu uitați de miile de cărți în limba engleză pe care LIBRIS vi le pune la dispoziție. 

În sfârșit! În sfârșit am găsit cartea care să-mi redeschidă apetitul pentru cărțile fantasy în general și pentru cele cu vampiri în special! Vă spun de la început - și probabil îmi voi repeta cuvintele pe parcurs - că în cazul în care sunteți sătui de toate clișeele cu adolescente care sunt îndrăgostite de vampiri și de cazul clasic de muritoare ce-și construiește o poveste alături de o creatură a nopții, atunci tocmai ați dat de cartea potrivită! Nu avem de furcă de data aceasta, cu o tipa de șaisprezece-șaptesprezece ani, timidă, care-și întâlnește vampirul vieții! Sunt super entuziasmată că am dat într-un final peste o gură de aer proaspăt fără ca personajele să fie extrem de diferite.

Cu greu se mai pot găsi detalii ce pot face o poveste cu vampiri să pară cât de cât originală, sincer, nu mă așteptam la schimbări radicale. Ei bine, Jeaniene Frost mi-a dat peste nas și mi-a arătat că se poate! Vampirii acestei autoare, mi se par cei mai reali. Nu neapărat pentru că sunt apropiați de viziunea mea asupra acestor creaturi, cât datorită detaliilor care nu mai lasă loc de întrebări sau momente de îndoială. Se vede încă din primele pagini, că tanti Frost s-a gândit mult înainte să scrie această serie - multe pasaje ale cărții ne arată că citim cartea unei autoare informate care într-o mare de romane cu vampiri, a vrut să-și construiască propriul univers, fără împrumuturi subtile din alte scrieri. Părerea mea este că a reușit!

Imediat cum începem să ne plimbăm ochii pe primele rânduri, facem cunoștință cu Cat Crawfield, o tânără de douăzeci și doi de ani, care s-a decis să omoare fiecare vampir care îi iese în cale. Motivul acestei furii îndreptate către periculoșii colțoși, este reprezentat chiar de suferința pricinuită de aceștia, mamei sale, victimă a unui viol din care a rezultat - evident - Cat. Acest eveniment tragic ce îi urmărește mama întreaga viață, a transformat-o pe tânăra noastră într-o corcitură, jumătate om, jumătate vampir - sau monstru așa cum se consideră. Lumea îi este întoarsă cu susul în jos, atunci când Bones - vampirelul - își face intrarea și îi da planurile peste cap. Ceea ce nu știe Cat încă de la început, este că între ea și Bones nu sunt chiar atât de multe diferențe pe cât ar vrea ea să creadă. Desigur, principalul aspect care îi unește - cu greu! - este lupta împotriva maleficilor vampiri.

Deci, avem așa, una bucată Cat - tipă sexy care omoară vampirii cu un lăudabil control de sine, emanând prin fiecare por autoritate și hotărâre - și partenerul „mult visat” Bones - vampirelul cu un ego nemărginit, care ne introduce în lumea vampirilor lui Jeaniene Frost. Dacă amestecăm bine bine aceste două personaje ceva singur o să explodeze și o să fim înghițiți de aburii plăcerii care par că vin când te aștepți mai puțin. E adevărat că autoare știe cum să ne îmbârlige cu scene fierbinți, dar descrise cu o oarecare eleganță care nu te face să roșești în caz că citești cartea în public - pe lângă asta, cui nu-i plac părțile astea din cărțile cu vampiri?! Ca să nu mai spun că este o carte greu de lăsat din mâini datorită episoadelor de luptă, descrise și ele ireproșabil, ce te țin cu sufletul la gură.

Așa că, în concluzie, dacă vi s-a luat de adolescente puerile și de clișeul din ce în ce mai întâlnit cu muritoarea fragilă și nemuritorul perfect, ați dat peste o idee bună, scrisă cu inteligență. Sau, dacă vă plac cărțile cu acțiune din plin, iarăși este o idee formidabilă. Și încă ceva, atunci când o veți citi sper să împrumutați din curajul și carisma lui Cat - sunt neprețuite!