miercuri, 30 decembrie 2015

Basmania - Răspântia gândurilor de Valentin Nicolau

Recenzie sponsorizată de librăria online, Libris. Pentru o excursie printr-o gamă variată de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii de cărți în limba engleză.

 „În decursul vieții pierdem bucățele din sufletul nostru. Pe unele le vindem pe nimic ori le dăm la schimb pe iluzii. E ca și cum le-am scăpa pe jos și se ciobesc de frică, se contorsionează de spaime. Pe altele ni le fură alții. Dar toate ajung înapoi tot la noi, se întorc și rămân ascunse în străfundul nostru. Ca să le recuperăm, trebuie să coborâm acolo și să le culegem cu grijă. Dacă înțelegem ce s-a întâmplat cu ele, avem șansa să le aducem înapoi la noi. Cu adevărat le vom aduce înapoi abia după ce vom schimba și învoielile cu destinul, consecință a pierderii fragmentelor de suflet.”

Imperiul basman cuprinde totalitatea basmelor-continent, a arhipelagurilor-povești, insulele republici și recifurile-falanstere cu istorii independente, plus atolurile pustii unde sunt așteptate să naufragieze personaje pe care să le trăiască o poveste.

Pe tot parcursul lecturii trebuie să țineți minte că „precum în Basme așa și pe Pământ”. Este foarte important de menționat că reciproca nu este valabilă, singurul lucru pe care îl au în comun lumea pământenilor și lumea basmelor, este cerul. Mai bine spus, sunt una alteia cer. Diferențele dintre cele două lumi trebuie înțelese bine de cititor pentru ca acesta să nu judece strâmb lumea în care trăiește, sau pe cea a basmelor.

În Palatul Imperial al Viselor, împăratul Băsmuitorul Cel Cumplit (nu i se spunea Cel Cumplit pentru că era un tiran, ci pentru că cel mai des repeta cuvântul „cumplit”), avea o mare problemă: cum să îi facă pe oameni să-și recapete credința în basme și în eroii lor, deoarece lumea basmelor există doar în măsura în care pământenii cred în ea. Vrând să evite sfârșitul basmelor, împăratul încearcă să găsească cea mai bună soluție pentru a salva Basmania, alături de numeroasele personaje care iau parte la poveste. Pe acestea le puteți găsi la finalul cărții într-un „dicționar de personaje” unde este menționată ocupația fiecărui personaj, câteva cuvinte despre el și alături, poza acestuia.

Ilustrațiile făcute de Tudor Popa sunt absolut minunate, oferind cu atât mai mult farmec întâmplărilor și ajutând lumea Basmaniei să prindă viață. Vă invit alături de Aquarela, Alandala, Aeiou și restul personajelor să vă plimbați prin Grădina Viselor, să admirați visele ilustrate de Aquarela cu apă de izvor, raze de soare și umbre răcoroase și să-l ajutați pe împăratul Băsmuitorul cel Cumplit să găsească eroul potrivit pentru povestea de față - misiune greu de îndeplinit pentru că nici prinți, Feți-Frumoși, Harapi-Albi sau alți voinici nu s-au dovedit apți nici măcar să pornească, darămite să ducă la bun sfârșit dificila misiune!

„Își aminteau deseori de vorba profesorului Phantasos spusă și repetată la cursul de Fizica Uitării: Suntem ce ne amintim!”